Боуен техниката

Чувстваш ли, че нещо в тялото ти не е наред? Случвало ли ти се е тялото ти да подава различни и странни сигнали – симптоми, които не могат да бъдат точно диагностицирани? Ако многократно и безрезултатно си се опитвал да се лекуваш, то тогава си попаднал там, където трябва!

Боуен е методът, който ще възвърне равновесието и хармоничното функциониране на тялото ти, за да може то да възстанови собствените си защитни механизми и във всяка конкретна ситуация да избира оптималния баланс за поддържане на здраве в превъзходно състояние. Ако си се замислял, че досегашните „решения” за излизане от болестното състояние са всъщност „враждебни” към теб и посягат на здравето ти, то това е правилната техника за теб!

Няма съмнение, че Боуен ще промени живота ти! Дай си шанс! Провокирай самовъзстановяването си!

ТЕХНИКАТА БОУЕН – холистична, нежна, неинвазивна и ефективна грижа за здравето

Техниката Боуен е холистична терапия, в която ударението се поставя върху потенциалната способност на тялото само да се привежда в равновесие. Както ти не приличаш на никого другиго в света, така и състоянието на здравето ти е единствено и само твоя реалност. Има един единствен лекар, знаещ и разбиращ какво причинява болестното неравновесие в тялото ти: Лекарят вътре в теб! Прилагането на специфичните и нежни движения Боуен, на точно определени места по тялото, провокират Вътрешния Лекар, който поема управлението за да започне процес на самолечение!

Лечението с терапията Боуен се състои от нежни движения, изпълнявани с пръстите или палците на ръцете по точно определени места от тялото. Много важна част от нея са паузите между отделните групи движения, когато невротрансмитерите приемат и предават информацията от изпратените съобщения. Именно поради почивките терапевтът би могъл да работи с десетина човека едновременно, (несрещано при други техники), и то без особено физическо усилие и преразход на енергия – минимална трудност и максимални, почти мигновени резултати.

МОЖЕ ЛИ ДА МИ ПОМОГНЕ?

Техниката Боуен се препоръчва за всички възрасти, от новороденото дете до възрастния човек, с остри или хронични проблеми. С огромен успех тя се прилага също и при атлети, бременни жени и хора със специфични нужди. Тя повлиява тялото на всички нива: физическо, химическо, ментално и емоционално.Резултатите са впечатляващи и при бебета и при животни, така че плацебо ефект е невъзможен!

Остри, хронични, неврологични и психо-соматични заболявания се подобряват след Боуен процедура.

 

СЪСТОЯНИЯ, КОИТО СЕ ПОВЛИЯВАТ МНОГО ДОБРЕ ОТ БОУЕН ТЕРАПИЯТА СА:

 • Мускулно-скелетни и ставни проблеми: замръзнало рамо, травми от пренапрежение, проблеми с тазобедрените стави и колената, навяхване на глезените, болки в гърба, ишиас, гръбначни изкривявания, всякакви спортни травми;
 • Проблеми с вътрешните органи (дробове, бъбреци, черен дроб, жлъчен мехур, стомах, черва …), стомашно-чревни разстройства;
 • Безплодие у жените, кисти на яйчниците, фиброми, разстройство на имунната система;
 • Емоционален дисбаланс, напрежение, стрес, депресия, синдроми на остра или хронична умора;
 • Дихателни проблеми – бронхиални и астматични симптоми; Стрес и синдром на хроничната умора, Алергии и сенна хрема; Емоционален и хормонален дисбаланс, Мозъчен и сърдечен удар;
 • Авто-имунни заболявания, алергии;
 • Мигрена и други видове главоболие;
 • Нощно напикаване;
 • Неврологични проблеми, инсулт, Паркинсон, шокови състоянияТерапията Боуен е съпътстваща, допълваща традиционната медицина, в смисъл че усилва нейния ефект, без да се намесва в предписанията ѝ.Въздействието на Техниката Боуен върху нервната система е много фино и е необходимо време за пълното проявление на ефекта Ѝ. За да не се прекъсне процеса на ответната реакция в тялото е най-добре да не се предприемат други мануални или енергийни терапии няколко дни преди и след сеанс с Техниката Боуен.
 •  И още много други…

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА?

Техниката Боуен се основава на теорията, че щом веднъж се постигне цялостна релаксация на тялото, започва процес на възстановяване на неговото равновесие и хармония, посредством присъщата му вътрешна способност да се справя само с всеки проблем, било то на физическо или психическо ниво.

Техниката Боуен е уникална форма на нервно-мускулно възстановяване. Тя въздейства не само чрез нервната система, но и чрез лимфната и кръвоносната системи. Известна е с ефективността си при проблеми с вътрешните органи, както и с намаляне на времето за възстановяване.

Техниката Боуен е напълно нова концепция за лечение на тялото. Тя нито произлиза, нито прилича на която и да е друга терапевтична модалност:

 • Ставите обикновено се самонаместват – без да имаме манипулации на ставите и костите, както в хиропрактиката.
 • Мускулните напрежения и разтежения се облекчават и се възстановява нормалния лимфен поток – без мускулите да се стискат и масажират.
 • Меридианите показват моментално подобрение – без методиката да е базирана на меридианите и да включва акупунктура или акупресура.
 • Наблюдава се дълбока психическа релаксация и балансиране на вегетативните функции на тялото. • Почти всеки споделя приятно, релаксиращо усещане и дълбоко чувство за комфорт и лекота.

МЕХАНИЗМИ НА ДЕЙСТВИЕ. КАК СЕ ПРАВИ?

Има няколко теории за механизма на действие на техниката Боуен. Една от тях предлага, че „движението“ Боуен стимулира проприорецепторите, представляващи сетивни влакна в края на периферната нервна система. Това подтиква тялото да се преустрои и да се върне към естественото си състояние на здраве.

Движението Боуен активира следните механизми за самолечение:

Стреч рефлекс – повечето движения Боуен се правят или в началните или в крайните залавни места на мускулите, или в мускулното тяло, където се намират рецепторите на Голджи. Те информират нервната система за състоянието на напрежение, удължаване или скъсяване на мускулно-сухожилната тъкан. Тези рецептори се стимулират по време на „провокирането” или „претъркалянето” при движението Боуен. В случай на неврорефлекторни механизми от типа болка-мускул-спазъм ние можем да пресечем този порочен кръг чрез промяна на стимула, получаван от нервната система.

Ставни проприорецептори – всички движения направени около една става, директно въздействат на ставата, капсулата и ставните връзки, които са богато инервирани с проприорецептори. Отново ще се получи стимул от нервната система, започващ стимулиране нормализирането на функцията на ставата, без нужда от силови манипулации.

Фасция – всяко движение Боуен се прави на нивото на повърхностната фасция и влияе на връзката между фасцията и нерва, мускулът или сухожилието, които се мобилизират. Фасцията играе важна роля в мускулната координация, стойката на тялото и общата структурна и функционална цялост. В случай на нараняване всички те ще са негативно повлияни, защото фасцията се втвърдява, свива, усуква и дехидратира. Обикновено, като резултат от сеансите, се забелязва разхлабване на тъканните сраствания и подобряване стойката и подвижността на тялото, без груби намеси и разтягания.

Балансиране на Вегетативната Нервна Система (ВНС) – Може би своя най-дълбок и важен ефект Техниката Боуен има точно тук, където се управляват механизмите за самолекуване на тялото. ВНС контролира 80 % от функциите на тялото и е много възприемчива към външни въздействия. Много хора днес живеят в постоянно състояние на стрес и симпатикова свръхстимулация на ВНС. Лечението настъпва след като ВНС се промени от симпатикова към парасимпатикова доминанта. Техниката Боуен изглежда катализира тази промяна; по време на сеансите често се случва пациентите бързо да заспиват или да изпадат в дълбоко отпускане, може да се чуе шумна чревна перисталтика. Това подсказва промяна към парасимпатиково доминиране с освобождаване стреса на дълбоко ниво. Това може да обясни защо няколко сеанси с Техниката Боуен често активират оздравителния процес, когато заздравяването от травма, болест или хирургическа операция е в застой.

Тригерни точки – някои движения. Боуен отчасти съвпадат с местата на свръхвъзбудимите (тригерни) точки. Чрез отпускането на тригерните точки, съществуващите болки се успокояват и мобилността на ставите и мускулната координация се подобряват.

Акупунктурни точки и Меридиани – повечето Боуен движения се припокриват с акупунктурни точки и някои на практика пресичат два или три акупунктурни меридиана едновременно. Акупунктуристите свързват индикациите и ефекта от движенията Боуен със съответните акупунктурни точки. Те отбелязват, също така и бързи промени в акупунктурния пулс в отговор на движенията или процедурите. Припокриването на тези две системи може да обясни много силния енергетичен компонент на техниката и нейния ефект върху вътрешните органи.

ВОДЕЩИ ПРИНЦИПИ НА БОУЕН ТЕРАПИЯТА – ДВИЖЕНИЯТА.

Движенията, използвани в Боуен терапията са изключително характерни и се прилагат към конкретни точки в тялото. Те включват движение на меките тъкани по точно определен начин като могат да се извършват само с пръсти, с ръце и/или лакът, в зависимост от областта, върху която се работи. Това въздействие стимулира нервните пътища и тъкани и създава огнище в мозъка. Движенията не целят преместване или плъзгане по повърхността на кожата, а по-скоро изместване на подлежащите тъкани, като за целта се използва хлабавостта на кожата. Затова оптималната хидратация е важна. Всяко движение покрива малка площ, в зависимост от това докъде може да се движи кожата – обикновено, това е не повече от два до четири сантиметра.Стопери.

Том Боуън установил, че може да използва определени области в тялото като референтни точки за други процедури и движения. Например, ако целият гръбнак се разглежда като амортисьор на тялото, някои зони от него ще бъдат най-силно натоварени – обикновено това са изпъкналата и вдлъбнатата част. Том Боуен нарича движенията в тези места стопери или запушалки. Всъщност, те не блокират и не спират нищо, но представляват място, в което практикуващият да се съсредоточи по време на сеанса.

Прекъсвания. Том Боуен е бил изключително наблюдателен човек. Той е успявал да забележи всеки дисбаланс в отделните части по тялото и своевременно да започне терапията. След като започне сеанса, още след няколко минути, той напускал стаята и се връщал след няколко минути, за да провери как тялото на пациента отговоря. В зависимост от отговора, прави преценка за това какво още е необходимо да направи. Прекъсванията вероятно са една от най-слабо разбраните елементи от Боуен, но именно в това време започва действието на терапията и се инициират промените.

Продължителността на паузите е различна между отделните процедури и при различните клиенти, като именно тук е особено важна ролята на терапевта, който трябва добре да прецени и усети колко точно време е необходимо. Резултатите от тези прекъсвания са по-очевидни за по-опитните терапевти, докато в началото на практиката си, за много от практикуващите това е най-трудната част.

Избягвайте други алтернативни лечения. За разлика от други мануални практики, при които практикуващият извършва клинична корекция на клиента чрез манипулация, Боуен техниката дава възможност на тялото да се самолекува с минимална външна намеса. Поради нежната и деликатна природа на терапията Боуен и продължителният отговор на организма, в продължение на поне 7 дни след това не бива да се прилагат други форми на манипулативна терапия, тъй като те могат да повлияят на ефикасността на техниката. Този принцип не означава, че други терапии са по-малко ефективни от Боуен, но просто е необходимо време, за да се проявят ефектите от процедурите. Ако погледнем на всяка една алтернативна терапия като на специфичен радиосигнал към тялото, това означава едно и също радио да работи на две станции едновременно.

КАК ПРОТИЧА ЕДИН БОУЕН СЕАНС?

Първата стъпка, която трябва да предприемете при Боуен терапията е да направите първоначална консултация с терапевта, по време на която да го запознаете с Вашата медицинска история и конкретните проблеми, които бихте искали да лекувате. По този начин, терапевтът ще може да прецени състоянието и да изготви персонален план за лечение. Боуен техниката може да се прилага директно върху кожата, а също и през свободно и леко облекло.

Преди да започнете, терапевтът може да Ви помоли да пиете повече вода, тъй като за оптимални резултати е нужно клетките и тъканите да бъдат добре хидратирани.

Една типична сесия на Боуен терапията обикновено е с продължителност от 15 до 45 минути. Клиентите обикновено са в лежащо или седнало положение. В един сеанс се включват една или повече „процедури“, всяка от които се състои от няколко групи фини, релаксиращи движения върху определени мускулни групи, сухожилия и връзки. Движенията са леки, но целенасочени и могат да се извършват през леки дрехи. Като общ подход в сесията е да се балансира цялото тяло, като се обърне внимание на долната част на гърба, след това на горната част на гърба и след това на шията. За да се сведе до минимум необходимостта от нарушение на почивката на клиента, всички процедури, които са свързани с гърба на клиента се завършват, преди той да се обърне в позиция по гръб. Между отделните процедури терапевтът ще напусне стаята или ще седне някъде встрани и ще Ви остави време за почивка и пълно отпускане. Този интервал от време позволява на организма (или конкретния орган) да анализира сигналите и да вземе решение относно действията, които трябва да бъдат предприети, за да настъпи възстановяване. Тъй като нервната система започва да регулира степента на напрежение в мускулите, практикуващият усеща, когато клиентът е готов за следващия набор от ходове.

По време на терапевтична сесия клиентът често изпада в дълбока релаксация или заспива и се чува усилена перисталтика. Тези състояния са индикации за освобождаване от стреса и преминаване към парасимпатиково влияние.

След края на лечението, терапевтът ще Ви посъветва да пиете повече вода и ще Ви уведоми за възможни физически и емоционални промени, които може да забележите. Ще са необходими и няколко последващи консултации за проследяване на състоянието и евентуално, повторна оценка, ако има нужда от по-нататъшна терапия.