СКЕНАР – ЕЛЕКТРОИМПУЛСНА ТЕРАПИЯ

СКЕНАР – ЕЛЕКТРОИМПУЛСНА ТЕРАПИЯ

СКЕНАР е абревиатура от имената на уникалния метод за въздействие върху човешкото тяло и на използвания за целта уред: Самоконтролируема Енерго-Невро Адаптивна Регурация, респ. Самоконтролируем Енерго-Невро Адаптивен Регулатор.

Уредът е бил разработен като част от съветска космическа програма.

СКЕНАР е електротерапевтично устройство, работещо на принципа на биологична обратна връзка между апарата и тялото. В хода на терапевтичния процес, отчитайки постоянната промяна на кожния импеданс всеки сигнал на уреда контролира телесната активност и в същото време е контролиран от постоянно променящото се състояние на организма. В основата на терапевтичното действие на СКЕНАР, лежи рефлекторният невро-хуморален механизъм на адаптация, който поддържа и възстановява динамичното равновесие на човешкия организъм.

Целта е била да се създаде малък, енергоикономичен и преди всичко високо ефективен прибор, който да поддържа във върхова форма здравето на космонавтите, при това без да се използват класически медикаменти – един универсален неинвазивен регулатор на телесните функции – мечтата на всеки медицински специалист.

Лечението е безболезнено и силата на въздействието се регулира индивидуално за всеки пациент.В зависимост от оплакванията на пациента и принципите на традиционната източна медицина, с апарата се обработват определени зони и точки от кожата. От тях чрез СКЕНАР-експертиза се откриват максимално подходящите, както и оптималното време за въздействие при конкретния пациент.

Чрез оптимизиране процесите на саморегулация и самовъзстановяване на човешкия организъм СКЕНАР активира потенциалния резерв и ендокринно-имунния отговор на организма, нормализира обменните процеси и нарушените функции, намалява изразеността на патологичните процеси и рязко ускорява оздравителния процес.

Процедурите се извършват от:

доц. д-р Ивайло Стефанов

МЕХАНИЗЪМ НА ДЕЙСТВИЕ – Съвременна концепция за електротерапията

В основата на електротерапевтичните въздействия и в частност на терапевтичното действие на СКЕНАР, лежи рефлекторният невро-хуморален механизъм на адаптация, който обезпечава (поддържа и възстановява) динамичното равновесие на човешкия организъм, както с външната, така и на неговата вътрешна среда – хомеостазата, т.е. състоянието на здраве.

Регулирането на всички жизнени функции се реализира благодарение на тясната връзка и взаимодействие на нервната и хуморално-ендокринната системи, чието действие се опосредства чрез освобождаване от нервните клетки на биологично активни вещества, наречени невромедиатори:

 

Защо СКЕНАР е по-ефективен?

СКЕНАР е едно великолепно съчетание на модерната електронна технология с древното лечителско изкуство на Изтока. Поради това, независимо от своите специфични особености, СКЕНАР-терапията почива на същите, издържали проверката на хилядолетията, основни терапевтични принципи, както и традиционната източна медицина.

 

ПРИЛОЖЕНИЕ

Чрез оптимизиране процесите на саморегулация и самовъзстановяване на човешкия организъм СКЕНАР активира потенциалния резерв и ендокринно-имунния отговор на организма, нормализира обменните процеси и нарушените функции, намалява изразеността на патологичните процеси и рязко ускорява оздравителния процес. Натрупаният огромен практически опит показва, че почти няма болест, която да не се повлиява благоприятно от тази терапия. Ефективността на моно-СКЕНАР-терапията достига средно 90% (при 60% – пълно клинично оздравяване, а при 30% – значително намаляване на оплакванията и подобряване на общото състояние).

Използването на СКЕНАР е показано във всеки стадий от лечението на заболяванията на:

  • Опорно-двигателния апарат – болки в мускулите, ставите и сухожилията (миозити, артрити, артрози, тендовагинити); спортен травматизъм – контузии, дисторзии, травми на меките тъкани, скъсани мускулни влакна, костни фрактури
  • Нервната система – болки и други заболявания на гръбначния стълб (дорзалгии, дископатии, спондилоза, ишиас), невралгии, радикулити, плексити; постинсултгни състояния, парези; неврози, депресии, нарушения на съня и др.
  • Храносмилателната система – гастрити, язви, колити, хроничен запек, холецистити и дискинезии на жлъчния мехур.
  • Дихателната система – синузити, фарингити, ларингити, хронични и спастични бронхити.
  • Отделителната система – пиелонефрити, цистити, бъбречно-каменна болест.
  • Гинекологични заболявания – възпалителни, дисменорея, функционално безплодие.
  • Кожни, очни, ендокринни болести и много други.

Общите СКЕНАР-процедури укрепват имунната система, повишават устойчивостта на организма, подобряват работоспособността и жизненият тонус и като цяло оказват благотворно влияние върху здравето. Постига се отлично и бързо възстановяване след стрес, физическо и умствено натоварване.

 

ЛЕЧЕБНИ ПРОЦЕДУРИ И КУРС НА ЛЕЧЕНИЕ

Лечението е безболезнено и силата на въздействието се регулира индивидуално за всеки пациент. В зависимост от оплакванията на пациента и принципите на традиционната източна медицина, с апарата се обработват определени зони и точки от кожата. От тях чрез СКЕНАР-експертиза се откриват максимално подходящите, както и оптималното време за въздействие при конкретния пациент.

Процедурите продължават около 30 – 60 мин. Лечебният курс обикновено включва от 3 до 10 процедури. Благоприятният клиничен ефект настъпва бързо, често още след първата процедура.

Абсолютни противопоказания практически няма, а относителните са крайно ограничени (наличие на “пейсмейкър”, тежки психически заболявания). Отрицателни странични ефекти и усложнения не са наблюдавани.