Методи за третиране на целулита

Методи за третиране на целулита

Много е трудно да се каже дали има процедура, която може да Ви избави на 100% от Целулита. Доколко вашето състояние ще се повлияе от предлаганите процедури зависи най-вече от особеностите на Вашето тяло, неговата способност да се възстановява и елиминира токсините, от това как подхожда организмът Ви към излишните мазнини, колко на брой процедури и колко често ги правите и т.н. Възможно е процедура, която при някои е постигнала изключително добри резултати, при други да няма абсолютно никакъв ефект. Тук ще се опитаме да изброим по-популярните методи за третиране на целулит, без да претендираме, че сме изчерпателни. Непрекъсното се появяват все нови и нови продукти, методи и апарати, които целят подобряването на това състояние и поради това е много трудно да се обхванат всички.

Най-добрата стратегия за ефективно премахване на целулит и лечение на проблема е да се съчетаят повече от едно средства и различен вид процедури. Така ефектът от тях ще е много по-добър и траен. В основата на борбата с целулита обаче трябва да стои правилното хранене и двигателен режим, а процедурите да бъдат ползвани успоредно, като спомагателно средство. Единствено по-този начин ще успеем да намалим мазнините и премахнем целулита трайно, защото ще помогнем на тялото си да справи с проблема на ниво метаболизъм и клетка.

Видиве процедури за лечение на целулит:

антицелулитни масажи, процедури с модерни антицелулитни апарати, козметични и SPA терапии и антицелулитна козметика. Заедно с тях обаче задължително трябва да се спазваме подходящ хранителен режим и е добре допълнително да включим упражнения. Друга важна част от комплексната терапията е да намалим до минимум вредни навици като тютюнопушене и злоупотреба с алкохол.

АНТИЦЕЛУЛИТЕН МАСАЖ

При него проблемните зони се обработват чрез масажни движения, като самата техника може да включва различни похвати и техники. Обикновено за засилване на ефекта се използват специални антицелулитни масла и серуми.

Антицелулитният масаж не се изчерпва само до класически масаж и може да има много варианти, като често самата процедура е под формата на масаж с мед, лимфодренаж и включва допълнително вендузи, бамбукови пръчки, масажори, пилинг, маски за тяло и други козметични процедури.  Обикновено те се съчетават с различни апаратни процедури с цел по-цялостно лечение на целулит.

Най-често използвани видове антицелулитен масаж:

  • Класически антицелулитен масаж
  • Масаж с мед на проблемните зони
  • Масаж с вендузи
  • Масаж с бамбукови пръчки

ПРОЦЕДУРИ С АНТИЦЕЛУЛИТНА АПАРАТУРА

Освен ръчния масаж в лечението на целулит се включват и различни процедури със специални антицелулитни апарати. Те най-често използват механичен масаж с помощта на валяци, вибрация, вакуум, ултразвук, радиочестотни вълни, електростимулация, в комбинация или поотделно. Целта им е благодарение на различните физикални въздействия да засилят локалното кръвообращение, да дренират тъканите, да ускорят липолизата и подобрят еластичността на кожата. Също както при ръчния масаж, тези процедури е добре да се комбинират с хранителен режим и физическа активност.

Най-често използвани антицелулитни процедури с апарат:

Липомасаж (LPG) – При процедурата се използва накрайник със специални валяци, които захващат кожна гънка и правят масаж в проблемните зони. Апаратът използва предварително зададени параметри и програми с цел постигане на дрениране, стягане и изглаждане. По време на процедурата се използва специално облекло за LPG, което осигурява комфорт и хигиена по време на терапията. Въпреки масажиращите валяци процедурата за премахване на целулит не е болезнена или травмираща за тъканите.

Кавитация – Метод използващ ултразвукова енергия с цел микромасаж на тъканите. Апаратите за кавитация използват специфичното поглъщане на механичните вълни от меките тъкани, като така успяват да действат локално на тъканите в нужната дълбочина. Чрез процедурата се въздейства директно на мастната тъкан с ултразвук и се подобрява обмяната на веществата и дренирането на тъканите. Често се срещат апарати, съчетаващи кавитация, липомасаж, инфрачервена светлина и радиочестотен лифтинг.

Радиочестотен лифтинг – При този метод се използват високочестотни токове, чрез които въздействат в дълбочина на тъканите, като в следствие на това в тях се генерира топлина. Тази процедура е широко разпространена в естетичната дерматология с цел изглаждане на несъвършенства по кожата и стимулиране на образуването на колаген. При антицелулитния радиочестотен лифтинг се цели лимфодренажен ефект, локално стимулиране на метаболизма в проблемните зони, в съчетание с подобряване на еластичността на кожата.

Вакуумен масаж – Подобен е на масажа с вендузи, но чашката е свързана с апарат, който създава вакуум. Целта на процедурата е да се стимулира кръвообращението в зоната на масажа.

МЕЗОТЕРАПИЯ ПРИ ЦЕЛУЛИТ

Много често за повишаване на ефективността процедурите или ръчния масаж те се съчетават с антицелулитна мезотерапия. Тя представлява въвеждане коктейл от съставки, подобряващи изгарянето на мазнини и дренирането, директно в проблемните зони.

Съществуват различни протоколи за приложение на мезотерапията, като обикновено се правят 1-2 процедури в първите седмици, след което се разреждат, като общия курс може да достигне до 10 и повече процедури.