Да кажем “сбогом” на целулита

Кои са основните причини за появата на целулит?

Първата, и вероятно най-сериозна причина е наследствената предразположеност, следвана от възрастта. След което идва ред на нездравословното хранене – дневен режим, базиращ се на „забранени храни“ от рода на хамбургери, пържени картофки, пица и какво ли още не, изобилие от въглехидрати под формата на вкусни вафлички и липса на всякакви плодове и зеленчуци.
От което неизменно следва проблемът с наднорменото тегло, а то е четвъртата причина за поява на портокалова кожа. При което в определен момент човек решава да се подложи на редуциращ режим на хранене, а честите колебания в телесната маса са следващата причина за появата на целулит.

Далеч не без значение се оказват заседналият начин на живот и вредните навици, свързани с честия прием на алкохол и тютюнопушенето. Твърде тесните дрехи понякога могат да се превърнат във вреден навик и като следствие от това да настъпи нарушение в процесите на кръвообращение.

Понякога обаче появата на целулит може да бъде провокирана и от настъпил дисбаланс на хормоните в организма. Например, дисфункция на яйчниците, надбъбречните жлези и щитовидната жлеза. Но не бива да поставяме на последно място замърсената околна среда и регулярно повтарящите се стресови ситуации, защото в определен момент те могат да се превърнат в потенциална причина за появата на целулит.

В дълбочината на проблема

Известно е, че нашата кожа представлява сложно устроен орган, изпълняващ редица важни функции – покрива тялото, като го предпазва от механични увреждания и инфекции, участва в регулирането на температурата, а чрез секрецията на намиращите се в нея жлези служи активно като орган на отделителната система.
Тя е своеобразно депо на енергийни запаси и витамини.

Състой се от три слоя:

  • повърхностен – епидермис;
  • дълбок слой – същинска кожа или дерма;
  • и подкожен слой, който свързва кожата с подлежащите органи.

Разглеждайки в частност хиподермата или най-дълбокия подкожно-мастен слой, можем да открием причината за появата на целулит.
Хиподермата представлява „подложка“ на кожата, която я свързва с подлежащите й тъкани. Тя е изградена предимно от липоцити (мастни клетки), изпълнени с мастни капки и съединителна тъкан под формата на влакна, събрани в снопчета, които придават еластичност и здравина на кожата.

Тази подкожна тъкан има различна дебелина в различните части на тялото – най-плътен се оказва слоят по корема и седалището, следван от гърдите и бедрата, като напълно липсва под ноктите и клепачите.

При процес на затлъстяване се наблюдава увеличение на броя и същевременно уголемяване на мастните клетки, които впоследствие се обединяват в по-големи мастни капки. И въпреки че основната роля на хиподермата е защита от травми, а депото от мазнини е добър енергиен резерв, именно с тези клетки се борят активно всеки ден около 90% от жените.

Патологичните процеси при появата на целулит са свързани с настъпващи смущения в ензимните системи, ендокринни нарушения, локален недостиг на кислород и патологични окислителни процеси. Женското тяло е устроено така, че позволява по-голямо натрупване на мастна тъкан, отколкото при представителите на силния пол.

Друг особено важен и потенциално опасен фактор се оказва въздействието на свободните радикали и съпътстващите ги процеси, изразяващи се в натрупване на определени аниони, които предизвикват дегенерация на хиалуроновата киселина и колагена, увреждане на клетките чрез пероксидация и нарушаване на пропускливостта на клетъчните мембрани.

Промяната в трансмембранния транспорт води до задържане не само на течности, но и на активни метаболитни продукти, голяма част от които са с белтъчен характер. Те стимулират фибропластите, което води до разрастване на съединителната тъкан. Колагенните влакна значително се удебеляват, а кожата става по-плътна. Процеси, които допълнително затрудняват жизнената дейност на клетките, а когато се появи необходимост от енергия, тези клетки не могат да изгорят складираните мазнини.

Резултатът е един – вследствие на всички тези промени нараства налягането вътре в тъканите, развива се хипоксия, а механичният натиск в посока навън към епидермиса деформира кожната повърхност и я прави неравна – с подутини и хлътвания или известната на всички ни портокалова кожа.
Целулитът е проблем, с който жената се опитва да се пребори всеки ден. Факт!

Защото целулитът може да се появи през пубертета, по време на бременността или менопаузата, както и при употребата на контрацептивни медикаменти. Макар да има успешни дейности с широка приложимост срещу целулита, неговото лечение е абсолютно индивидуално за всяка дама. Комплексното лечение задължително трябва да включва: диета, спорт, салонни дерматологични процедури и домашна грижа.

Диетата

Учени твърдят, че няма пряка зависимост между наднорменото тегло и целулита, защото той представлява нарушение в разпределението на мастната тъкан на кожата, а подкожна мазнина имат дори и много слабите дами. Основен момент в антицелулитната диета не е количеството калории, а минералният състав на продуктите.

Вашата диета трябва да бъде балансирана и проста. Старайте се да си набавяте достатъчно количество пресни плодове и зеленчуци – богати на целулоза. Търсете хранителни продукти с минимално участие на овкусители, консерванти и подобрители. Приемайте често прясно изцедени сокове – известно е, че витамин С ускорява обмяната на веществата и подобрява микроциркулацията на кръвта. Отделете достатъчно внимание на зеления чай- съдържащите се в него антиоксиданти спомагат за извеждането на всички шлаки и токсини от организма, които са потенциално отговорни за появата на целулит.

Трябва да приемате и храни, богати на лецитин, мастни киселини и аминокиселини. Те намаляват течността между мастните клетки и повишават кръвообращението на тези на кожата. Богати на лецитин са яйцата и соята. Правилното съотношение на мастни киселини се съдържат в зехтина, олиото от ленено семе, рапицата и суровите ядки, а полифеноли има в изобилие в ягодите, нара, шипките, гроздето и цитрусовите плодове.

Спортът

Една от главните причини за появата на портокаловата кожа е лошата микроциркулация на кръвта, която възниква при воденето на слабо активен начин на живот и отсъствие на физически тренировки.

Можете да спечелите битката с целулита, ако практикувате водни спортове, като аквааеробика и плуване. Водата тонизира кожата и действа благоприятно на кръвоносните съдове, а мазнините се изгарят само в условията на интензивно снабдяване на тъканите с кислород.

За да се редуцира портокаловата кожа, е необходимо по време на спортни занимания да се следи дишането. Важно е вдишването и издишването да бъдат дълбоки, бавни и равномерни. С помощта на тренировки, укрепващи мускулите, може не само да се борите с целулита, но и да предотвратите по-нататъшните му прояви.

Салонните процедури

Антицелулитните процедури стават все по-масова и по-достъпна услуга на родния пазар на услуги в сферата на здравето и красотата. За едни от най-ефективните антицелулитни процедури се смятат горещите обвивания на основата на тъмните водорасли и кафето, а също и специалните масажи: ръчен, апаратен и вакуумен. Полезни в борбата с портокаловата кожа са и детокс процедурите, в програмата на които влизат обвивания, маски, масажи и хидротерапия.

Дерматологични процедури срещу целулит се провеждат с успех в рамките на курсове с по 5-6 процедури на месец. Ползата само от едно обвиване едва ли ще бъде голяма, препоръчително е колкото се може по-често в домашни условия да се масажирате с морска сол, която укрепва съединителната тъкан и отстранява излишната вода от клетките.

Можете да се доверите и на домашната козметика

На първо място стои утайката от кафе. Смесена с подходящ хидратантен крем, тя е прекрасно средство за масажиране на засегнатите от целулита места. Изварата също се оказва отлично средство за отводняване на тъканите. Нанесете я върху портокаловата кожа, попийте с кърпа и оставете да действа поне половин час, след което изплакнете обилно с вода.

Можете да си приготвите гореща вана, в която сте добавили една шепа едра морска сол. След изплакване намажете тялото си със зехтин, а за да има осезаем ефект – трябва да отделите поне десет дни в месеца за изпълнението на тази процедура.

Друг вариант: към 100 мл растително олио добавете по 20 капки ароматни масла от риган, лимон, кипарис и хвойна. След душ масажирайте зоните с целулит с тази смес. Етеричните масла подпомагат и стимулират клетките при възвръщането на нормалния им жизнен цикъл.

Да не забравяме и антицелулитната козметика

Тук е важно да се направи едно уточнение: кремовете и лосионите против целулит не се справят изцяло с проблема, но те действат стягащо и съдействат портокаловата кожа да се забелязва по-малко. Колкото и ценни свойства да има вашият антицелулитен крем, неговата ефективност значително намалява, ако го използвате неправилно.

Правилата са следните:

Нанася не веднъж, а два пъти на ден: сутрин и вечер.
Кожата задължително трябва да бъде почистена и напарена, един или два пъти седмично преди нанасяне на антицелулитната козметика е необходимо да се използва скраб или пилинг.
Средството трябва да се втрива няколко минути с кръгови масажни движения, повтаряйки движението на кръвния ток, т.е. отдолу нагоре, от колената към бедрата, а не обратното.

От известно време популярност придобива охлаждащ лосион, който е на базата на камфора. Компреси, напоени с него, се налагат на целулитните участъци и се снемат, когато лосионът се поизпари. Това предизвиква понижение на температурата на кожата с около 2°С – процес, който подобрява кръвната и лимфната циркулация, тонизира кожните тъкани и спомага за отделянето на токсините.

Успешното спиране на проблема „целулит“ е резултат от постоянни усилия. Няма магически крем, процедури или хапчета. Целулитът може да бъде трайно намален, скрит, т.е невидим, но не и излекуван. Просто тялото ни е еволюирало, без да смята целулита за такъв проблем, какъвто го виждат нашите естетични критерии. За възвръщането на гладката кожа трябва да се грижим по малко всеки ден.

 

Е, може би не е толкова лесно да се спечели битката с портокаловата кожа, но правилната комбинация от спорт, диета и козметични средства ще ни осигури не само добре изглеждащи корем, дупе и крака, но и ще ни накара да се чувстваме добре в своята кожа! Бъдете активни!