Какво е Целулит?

Какво е Целулит

Целулитът е проблем, който засяга много хора по света и се обуславя с характерни неравности по кожата, в повечето случаи по бедрата, седалището, корема и горната част на ръцете. За да се изясни защо и как се образува целулитът, ще се спрем за кратко на структурата на кожата. Кожата, като цяло, е структурирана от три обособени слоя – епидермис, дерма и хиподерма (подкожие или мастна тъкан).
Първият слой – епидермисът, е най-горния слой, този, който повечето хора наричат “кожа”.
Вторият слой – дермата, е слоя, където се намират всички кръвоносни съдове, от които кожата се нуждае, за да поддържа добра циркулация и обмяна на хранителни вещества.
Последният, трети слой на кожата, хиподермата е мястото, от където произлиза проблемът, наречен Целулит. В този слой има концентрация на голям брой мастни клетки, известни като адипоцити, които са обособени в отделни групи, разделени от фибри съединителна тъкан. Тези фибри на съединителната тъкан наподобяват нещо като скеле или решетка, в която се помещават мастните групи. Причината за появяването на Целулит се крие именно в уголемяването или раздуването на тези групи мастни клетки и тъй като съединителната тъкан ги придържа, те могат да се разширяват основно към епидермиса, водейки до грапавия му вид. Това раздуване на адипоцитите, освен че причинява неравен вид на кожата е и причина за влошаване на кръвообращението в тези зони, което от своя страна води до намаляване на метаболитня обмен и засилва още повече проблема. Вземайки под внимание, че Целулитът и мастните клетки са много тясно свързани, може да се изненадате при факта, че целулитът не е само проблем на увеличаване на теглото или затлъстяване. Има много жени с нормално тегло, които страдат от този проблем. Същественото в тези случаи е промяната на структурата на съединителната тъкан, като тази промяна е изключително важна и за някои хора тя може да доведе до образуване на Целулит в зони с много малко мастна тъкан.

Какво причинява целулита?

Никой не знае с точност какво точно отключва появата на целулит, но много изследователи на проблема сочат следните фактори като възможна причина:
Консумацията на големи количества храни, съдържащи токсини – пържени храни, алкохол, кофеин.Лошо кръвоснабдяване, което може да бъде наследствено, в следствие на обездвижване или причинено от прекомерен стрес. Генетични и наследствени фактори. Влошен лимфен дренаж, дължащ се на липса на физическа активност или недостатъчен прием на вода.
Напредване на възрастта – тъй като с течение на годините еластичността на кожата намалява.

Степени на Целулит

В различни източници могат да се срещнат различни видове скали за определяне степента на целулит. Най-популярна е тристепенната скала.

 • Първа степен: Начало на проблема бележи намаляването на притока на кръв и влошаване на лимфния дренаж в засегнатата зона. В резултат на това се наблюдава задържане на течности и забавяне на метаболитните процеси – започва задържане на токсини. Възможно е съединителната тъкан да стане по-фиброзна и плътна, а в следствие на забавеното и затруднено кръвообращение да се забележат пукнати кръвоносни съдчета. Кожата може да се уплътни и същевременно да стане по-чувствителна – при съвсем лек удар може да се получат синини, възможно е да се наблюдава и леко обезцветяване, което се дължи на пукнати венички. На този етап няма визуална изява на Целулит – промените в кожата се забелязват само при натиск.
 • Втора Степен: В следствие на продължителен период на лимфен застой се получава леко възпаление на тъканите и акумулиране на все повече токсини и отпадни вещества от метаболитните процеси, които все повече възпрепятстват нормалния лимфния поток. Групираните мастни клетки вече са започнали да се раздуват, съединителната тъкан да се уплътнява и повърхността на кожата става неравна, придобива вид на портокал. Целулитът е видим в изправено положение, но не се забелязва, ако пациентът е легнал. Могат да се напипат гранулации в по-дълбоките слоеве, които биха могли да бъдат и болезнени, но все още не са ясно диференцирани.
 • Трета степен: Целулитът вече е видим при вякакви положения на тялото – и в изправено положение и лежешком. Дермата и епидермисът на кожата са толкова отслабени, че им е много трудно да поддържат формата си и деформациите са все по-видими. Съединителната тъкан, от друга страна, е много уплътнена, а клетките започват да се задъхват за кислород и хранителни вещества, поради влошения кръвоток. Може да се забележат все повече пукнати кръвоносни съдове, наранени от прекомерния натиск на мастните образувания и задебелените фибри. По засегнатите участъци се виждат и напипват уплътнени болезнени бучки, а кожата изглежда подпухнала или атонична.

Стадии на целулита

Засега дори лекарите не са напълно единодушни по въпроса, през колко стадии минава развитието на целулита. Някои специалисти смятат, че са четири, а други – шест. Ще се спрем по-подробно на първите четири стадия, тъй като те са най-добре изучени и не предизвикват никакви разногласия. Последните два стадия, петият и шестият, обикновено се свързват със засилване на признаците, описани по-долу, както и с появата на целулит по раменете, ръцете и др. Трябва да отбележим, че първите три стадия на целулита се смятат за козметичен недостатък, докато четвъртият стадий е вече заболяване.

 • Първи стадий на целулита: лек оток
  При този стадий настъпва забавяне на венозното кръвообращение и движението на лимфата, започва задържане на течности в подкожната мастна тъкан. Външно все още няма видими изменения по кожата, тя изглежда равна и гладка, но при хващане на гънка се появяв,: лека релефност. Сигурен признак за първия стадии на целулита е удължаването на времето, необходимо за разнасяне на синините и зарастването на драскотините.
 • Втори стадий на целулита: плътен оток
  Отокът нараства, натоварването на венозната и лимфната система се увеличава и това на свой ред води до повишаване на налягането вътре в тъканите; мастните отлагания се уплътняват. Целулитът става видим, особено при напрягане на мускулите, и кожата започва да прилича на „портокалова кора“.
 • Трети стадий на целулита: микронодуларен
  Отокът вече притиска артериите. Това води до активизиране на определени клетки – фибробластите, които започват да изработват огромно количество колагенови влакна. Те пък образуват капсула около струпванията на мастни клетки. Именно тези образувания се наричат микронодули (микровъзелчета). Повърхностните вени на краката не могат да се справят с работата си. В капилярите се задържа кръв, някои от тях се пукат и се появяват трайни, неизчезващи синкаво-червени петна. Кожата е отпусната на вид, засилват се вече появилите се признаци. При хващане на гънка повърхността изглежда грапава и възлеста.
 • Четвърти стадий на целулита: макронодуларен (или липодистрофuя)
  Дребните възелчета се обединяват в по-големи. Продължава образуването на съединителна тъкан. Поради недостатъчното кръвоснабдяване кожата в засегнатите места е хладна и има синкав оттенък. По нея ясно личат изпъкналости и вдлъбнатини, дори когато мускулите са в покой, както и мрежичка от капиляри. При защипване на кожата или при натиск се усеща болка, а самата кожна гънка е много плътна. Най-добре е лекар да определи стадия на целулита. В зависимост от това се подбират и мерките за борба с него.