Видове целулит

Видове целулит

В зависимост от локализацията целулитът се разделя на два типа: дифузионен и локализиран. А според типа се различават по следния начин.

1. Оточен целулит
Това е най-рядко срещаната форма. Появява се в пубертета и засяга основно бедрата без да бъде съсредоточен в една точка – типична „портокалова кожа„. Може да бъде придружен от чувство за тежест или болка, а с годините да причини циркулаторни проблеми или да дегенерира в разширени вени .

2. Фиброзен целулит -твърд
Кожата е компактна, твърда, трудно е да се защипе и локалната й температура е по-ниска от тази на останалата част на тялото. Фиброзният целулит често се придружава от стрии от външната страна кожата се характеризира с вълнообразен релеф, който не се променя при движение на тялото .Всяко дори и лекото , притискане на тъканта в зоната причинява болка, а и най-малкият удар-хематом.

3. Мек целулит
Появява се най-често по външната и вътрешната страна на бедрата и седалището .Повърхностните тъкани са отпуснати и при прищипване с ръка или при натиск променят формата си. Възможно е да бъде придружен от проблем в кръвообръщението, умора или мускулни болки .Може да се каже, че това е твърд целулит, който с напредванете на възраста е преминал в мек. Много рядко жените са засегнати само от един тип целулит.Обикновено се наблюдават повече от една форма на целулита .

Четирите степени на целулит

Знаете ли, че има четири различни степени целулит, които специалистите наричат с общото понятие Скала на Нюрнбергер – Милър?
За да определите коя степен целулит имате е достатъчно просто да притиснете кожата с пръсти и да анализирате резултата според характерните особености на всяка от тях.

Степен 0
Кожата изглежда и се чувства гладка, без никакви следи от набръчкване дори при прищипване.

Степен 1
Целулитът не се забелязва в състояние на покой (седнало, изправено или легнало положение) на тялото, но при прищипване на кожата мастните депа се открояват.

Степен 2
Целулитът внезапно се появява, когато сте в изправено положение, но не се вижда, когато легнете. Усеща се дори лека чувствителност при допир на кожата в засегнатите зони.

Степен 3
Целулитът е видим по всяко време, без значение в каква позиция е тялото ви, дали прищипвате кожата или не.
Освен степените на целулите за да определите подхода в третирането е добре да знаете дали имате мек или твърд целулит. А разликата между тях е значителна и предопределя по-нататъшните действия.

Мекият целулит е по-ясно забележим и по-лесен за третиране, тъй като се образува по-близо до повърхността на кожата, а не при мускулите. Обхваща по-големи площи, по-мек е и някак подвижен.
Твърдият целулит, наричан още спортен, обикновено се наблюдава при по-атлетичните натури и хора занимавали се дълго време със спорт. Проблемът при него е, че се образува в дълбочина – около или върху мускулите. Добрата новина е, че по-малко забележим с просто око, но ако направите теста с прищипването може да ви заболи.

Как третираме целулита

Третирането на целулита е доста продължителен процес и може да включва различни козметични средства с антицелулитни съставки, процедури със специализирани апарати, масажи, дори вид пластична хирургия. Формулите за външно нанасяне с активни съставки е препоръчително да присъстват като помощен фактор при третирането на целулита, защото ускоряват разграждането на мастните депа.